Нове дослідження БАД з омега-3
Вчені встановили, що добавки можуть трохи знизити кількість випадків серцево-судинних захворювань та смертність від них, але дещо збільшити ризик раку простати. Як корисні, так і шкідливі ефекти виявилися незначними.
Також на тему: Яка їжа викликає запальні процеси
Докази щодо омега-3 в основному отримані з досліджень добавок з риб'ячим жиром, тому вплив на здоров'я вживання жирної риби неясні. Вона дуже поживна в рамках збалансованої дієти, у рубі високий вміст білка та таких важливих мікроелементів, як селен, йод, вітамін D та кальцій – це набагато більше, ніж джерело омега-3,
– розповіла провідна авторка обох досліджень Лі Хупер.
Омега-3 жирні кислоти корисні для здоров'я та є незамінним компонентом дієти. Вони містяться у горіхах, насінні, жирній рибі (наприклад, у лососі). Також широко поширені біологічно активні добавки із цими речовинами. У всьому світі широко пропагується збільшення вмісту омега-3 кислот у раціоні. Існує думка, що вони захистять від раку, інфаркту міокарда та інсульту.
Автори оглядів розглянули 47 досліджень, у яких брали участь дорослі без онкозахворювань, або з підвищеним ризиком розвитку раку, або раніше поставленим діагнозом раку, а також 86 досліджень із підтвердженими випадками серцево-судинних подій чи смерті.
Добавки з омега-3 майже не впливають на здоров'я
Вчені проаналізували рандомізовані контрольовані дослідження (всього понад 100 000 учасників), які тривали не менше року. Вони порівняли збільшення споживання довголанцюгових омега-3 жирних кислот (риб'ячого жиру) зі звичайним або зниженим.
Згідно з отриманими результатами, якби 1000 осіб приймали омега-3 добавки протягом чотирьох років, то три людини уникнули б смерті від серцево-судинних захворювань, 6 осіб уникнули б ішемічної хвороби серця (наприклад, інфаркту міокарда), а у 3 додаткових людей розвинувся б рак простати.